Aarschot '40-'45 in beeld. Route en Expo

Museum

Bezoek de expo ‘Aarschot ’40-’45’, die de impact van de Tweede Wereldoorlog onmiskenbaar in beeld brengt, vanaf het begin tot de bevrijding. Vanaf 23 januari 2021 in het Stedelijk Museum Aarschot, na reservatie via telefoon (016/56 84 51) en per bubbel (gezin + 1 persoon).

De publicatie ‘ XXIste en XXIIste a/b Jodentransport Langdorp 31 juli 1943 - 20 september 1943’, van auteur Paul De Keulenaer, is een blijvende herinnering aan de Jodentransporten die heel uitzonderlijk in Langdorp langskwamen. De uitgave is gratis te verkrijgen vanaf 23 januari 2021 in het Stedelijk Museum Aarschot.

De brochure ‘Vergeven ja, vergeten nooit’ loodst de lezer in een 100-tal pagina’s langs 39 monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot. Gratis te verkrijgen in het Stedelijk Museum, met stadswandeling en fietsroute langs het centrum en deelgemeenten.

Een boeiende aanvulling zijn de stadswandelingen ‘Groene kool in het stadspark’ van de Aarschotse Gidsenbond, speurtochten naar plaatsen met een oorlogsherinnering. Gratis deelname. Verplichte reservatie via CC Het Gasthuis. Deze wandelingen zijn uitgesteld tot ze mogen plaatsvinden omwille van coronamaatregelen.

Ontrafel met enige handigheid, rekenwerk en flink nadenken het ‘Mysterie van de Bloednacht’, een stadsspel speciaal voor de derde graad van de lagere school. Concurrerende groepjes leerlingen achterhalen op twee uur tijd wie tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse bevelhebber Stenger heeft gedood. Gratis reservatie voor de derde graad van school in het Stedelijk Museum, via telefoon (016/568451), vanaf 23 januari 2021.

Route Aarschot ’40-’45 in beeld. Wandeling in het stadscentrum

Aansluitend bij de Expo Aarschot ’40-’45 in beeld, die nog tot 31/8 loopt in het Stedelijk Museum, zijn 26 afbeeldingen geselecteerd, te bezichtigen in de stad en deelgemeenten vanaf 1 mei tot en met 31 augustus 2021.

Om de panelen in het stadscentrum aan mekaar te binden werd een luswandeling uitgewerkt. Op deze route komen we langs markante plaatsen waar de oorlog je kan boeien met een bijzonder verhaal of een leuke anekdote. Loopgrachten in de Elisabethlaan. Partizanen in de Grecht. Pokeren in het Demerhotel. Ook in het station van Aarschot zijn een 7-tal afbeeldingen te zien. Dit is een symbolische plaats gezien de verwoestingen die daar en in de onmiddellijke omgeving zijn aangericht, zowel door de Duitsers als door de geallieerden.

Vaak zijn deze plaatsen onherkenbaar veranderd. Soms hebben we nog een foto. Maar altijd is er een verhaal. De afstand bedraagt 4,5 km. Deze wandeling en de verhalen werden beschreven in een kleine gids, te verkrijgen bij de Toeristische Dienst. Je kan het circuit 'Aarschot '40-'45'. Langs straatbeelden met verhalen.' ook terugvinden op de website https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8584198/recreatieve-wandelroute/aarschot-40-45-langs-straatbeelden-met-verhalen

 

 


Voor bezoek aan de Expo, reserveer via telefoon 016 /56 84 51

Download de Route hier https://www.hetgasthuis.be/files/beelden-in-de-stad-brochure-v22.pdf

Je kan het circuit 'Aarschot '40-'45'. Langs straatbeelden met verhalen' ook terugvinden op de website https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8584198/recreatieve-wandelroute/aarschot-40-45-langs-straatbeelden-met-verhalen

Op de Route vind je panelen op volgende locaties; 

        * Gasthuisstraat (achterkant Aleydistheater)
        * Amerstraat (School De Brug 'Buso')
        * Stadspark (pad tegenover stadhuis)
        * Stadspark (conciërgewoning van het stadhuis)
        * Statiestraat (Vredegerecht)
        * Statiestraat (begijnhof) 3x
        * Demerstraat (’s Hertogenmolens, tegenover Kolkstraat)
        * Statiestraat (tgo. nr. 26)
        * Station 7x (fietsenstalling 1x, stationshal 2x, perron 2 3x, voetgangersbrug 1x)
        * Fabriekstraat (tgo. nr. 84)
        * Leuvensestraat (Bonewijk, gevel van nr. 33) 2x
        * Tiensestraat (afsluiting aan de pomp)
        * Grote Markt (aan het beeld van de Demerwachter)

Panelen niet in deze wandelroute opgenomen, kan je vinden op volgende plaatsen;  

* Braekepoort (kruising met Leibergweg)

* Langdorp (aan de kerk)

* Rillaar (Daemsplein)

* Grote Laakweg (aan de brug, kruising met Mathildelaan)

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.