Zuidpool

De grond onder hun voeten

Theaterzaal
BASISPRIJS: € 15 - Vriendenprijs 20/21: € 12

Aan het einde van zijn leven schreef de gevierde Noorse auteur Ibsen drie prachtige en zeer persoonlijke stukken: ‘De vrouw van de zee’ (1888), ‘Bouwmeester Solness’ (1892) en ‘Wanneer wij doden ontwaken’ (1899). Ze behoren tot zijn beste en meest intrigerende werk.
Auteur en regisseur Cassier herwerkt deze teksten tot een geheel nieuw stuk. Hij bewees eerder dat zo’n uitdaging hem goed ligt: met ‘kReon’.
Met Ibsen als basis focust ‘De grond onder hun voeten’ op drie figuren. In een dorpsgemeenschap nabij de kust botst een jonge vrouw op de grenzen van haar liefde voor en huwelijk met een lokale (vrouwelijke) dokter. In een grootstad argwaant een succesvol architect in volle midlifecrisis de contouren van zijn eigen ondernemerschap en een nieuwe opkomende generatie. Na een rijk gevuld en welgesteld leven in het buitenland keert een gerenommeerde beeldhouwster op leeftijd terug naar haar geboortegrond, waar ze zich geconfronteerd ziet met haar nakende pensioen.
Op de achtergrond spelen maatschappelijke ontwikkelingen zoals de erkenning van het homohuwelijk, opkomend (plattelands)toerisme, globalisering, vergrijzing, verstedelijking, neokapitalisme, de opkomst van het samengesteld gezin en de strijd van de mens met zijn natuurlijke omgeving.
‘De grond onder hun voeten’ vormt een rake maar meedogende analyse van de mens anno 2021 en de zelf gegraven valkuilen van zijn psyche. Ibsen zoals u hem nog nooit zag, met een bijna exclusief vrouwelijke cast.


Spel Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Marjan De Schutter, Taeke Nikolaï & Scarlet Tummers, Fania Sorel, Anne-Laure Vandeputte en Koen van Kaam Regie Jorgen Cassier Tekst Jorgen Cassier naar Henrik Ibsen Productie Zuidpool Foto Kaat Pype

 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.