Het laatste weekend van augustus organiseert de stad Aarschot, in samenwerking met het cultuurcentrum Het Gasthuis, een evocatie die opgebouwd wordt rond het leven van pastoor Dergent.

Pastoor Dergent vervoerde op 26 augustus 1914 drie gewonden uit Gelrode naar Aarschot. Bij zijn terugkeer werd hij in Aarschot aangehouden door Duitse soldaten en opgesloten in het stadhuis. Daags nadien werd hij op mensonwaardige wijze bespot en mishandeld. Nadat men hem gevraagd had zijn geloof af te zweren, werd hij om 19.10 u in de hoek van het Blijkershuis met drie revolverschoten gedood.
De Aarschotse gidsenbond zal aansluitend bij deze evocatie een 5-tal rondleidingen organiseren, die informatie brengen over het tragisch levenseinde van deze man.

25/07/2021: Wandeling Aarschot-Gelrode en terug
Op 25 juli herdenken wij pastoor Dergent met een wandeling van het centrum van Aarschot naar zijn deelgemeente Gelrode en terug. We vertrekken op de Grote Markt, gaan langs de OLV-kerk, waar hij bespot, gefolterd en gedood werd om dan in de Demer gegooid te worden. Daarna volgen we de weg van de gegijzelden van 19 augustus 1914, langs de plaatsen van executie en de monumenten en memoriaal, de Sint-Rochuskapel. Verder gaat onze wandeling over de Eikelberg naar de kerk van Gelrode, met het monument op het stemmige kerkhof.
Terug kan met de lijnbus of voor de sportievelingen: langs het vroegere station van Gelrode, de turfputten naar het station van Aarschot. Het belooft een ingetogen maar ook sportieve wandeling te worden.
Praktische gegevens: zondag 25 juli 2021 om 14 u.
Afspraakplaats: Monument van de gesneuvelden op de Grote Markt van Aarschot.

27/08/2021 Wandeling over ’s Hertogenheide
Om te ontsnappen aan de gewelddaden van de Duitsers slaan bij het begin van WO I de mensen  op de vlucht. De bevolking van Gelrode vlucht weg in de omliggende bossen en heiden. Op 27 augustus 1914 houden de Duitsers een klopjacht en verschillende dorpelingen werden opgepakt.
De wandeling gaat doorheen het mooie ‘s Hertogenheide, sinds 1978 erkend als beschermd landschap. De naam laat er geen twijfel over dat dit gebied bezit was van de hertogen de Croy en later Arenberg. In het verleden lieten de bewoners van Aarschot hun vee grazen buiten de stadsmuren. Verschillende driftwegen leidden naar de heide.
Praktische gegevens: zondag 27 augustus 2021 om 14 u.
Afspraakplaats: Monument van de gesneuvelden op de Grote Markt van Aarschot.

26/09/2021: Door het Vorsdonkbos naar de kastelen van Rivieren en Nieuwland
Onze laatste wandeling gaat door het Vorsdonkbos naar het kasteel van Rivieren. We bezoeken er het kasteeldomein van Rivieren. Het kasteel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet door de Duitsers. Ze stalden er hun paarden, vernielden er de inboedel en namen heel wat waardevol kunstwerk mee. We vervolgen onze weg verder naar de Demerbrug. Op 2 september 1914 haalde men het lijk van de vermoordde pastoor Dergent hier uit de Demer.  Men begroef het voorlopig achter de Demerdijk in een uithoek van zijn parochie. Langs de Demer zetten we onze wandeling verder naar het kasteel van Nieuwland, de turfputten.Via de Liedeberg keren we terug naar het centrum van Gelrode.
Praktische gegevens: zondag 26 september 2021 om 14 u.
Afspraakplaats: Parking voor de Sint-Corneliuskerk van Gelrode


25/07: monument Sint-Rochustoren Grote Markt, 14 uur
27/08: monument Sint-Rochustoren Grote Markt, 14 uur
26/09: parking Sint-Corneliuskerk Gelrode, 14 uur
Mondmasker verplicht.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.