Het Kabinet

Stedelijk Museum Aarschot

Kunst kan je in vele verschillende vormen en op verschillende plaatsen terugvinden in de stad. Zo hebben we de vele gekende bronzen beelden in het straatbeeld, en de gekende vaste collectie schilderijen in de cafetaria van CC Het Gasthuis. Maar dit is slechts het tipje van de spreekwoordelijk ijsberg kunst die de stad bezit. 

Zo heeft ons Stedelijk Museum een collectie kunst verzameld doorheen de jaren aan de hand van schenkingen en aankopen. Deze worden zorgvuldig opgeslagen in het depot en vormen samen de collectie kunst van de stad Aarschot.

En dat mag natuurlijk gezien worden! Zo ontstond “Het Kabinet”. 
In de 16de en 17de eeuw hingen verzamelaars en kunsthandelaren hun doeken in rijen boven en door mekaar. Hun Kabinet was een schatkamer waar schilderijen en prenten werden geëtaleerd. Een beetje als een staalkaart van wat meesters in hun mars hadden. De prachtige, smalle, hoge ruimte, pal bij de ingang van ons Stedelijk Museum, zal haar rijzige wand lenen om werken te tonen die, waarschijnlijk, nooit eerder werden geëxposeerd.

Een curator krijgt carte blanche.
Bij de eerste editie van Het Kabinet gaan twee curatoren aan de slag, Pieter Van Kerckhoven en Josée Lehon. Ze doken in het archief en vonden tal van aandoenlijke schilderijen. Een schifting maken bleek puur plezier, er is immers heel veel erg boeiend werk, zowel schilderijen als grafiek, borduur- en beeldhouwwerk. Naast de werken uit het depot hebben de curatoren aan enkele jonge kunstenaars werk gevraagd, kwestie van een verscheidenheid aan beeldtalen te tonen.

De wand wordt een dynamische plek, een Kabinet in volle beweging. Er komen andere curators, wisselende opstellingen en nieuwe confrontaties. Een boeiende plek waar je vaak naartoe kan.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.