educatieve lessen

Het Stedelijk Museum belicht de geschiedenis van de stad Aarschot, met bijzondere aandacht voor Aarschot als martelaarsstad, de invloed van de Demer en de herintroductie van het typische Aarschotse bier, de Aarschotse Bruine.

Steeds meer scholen zijn het er over eens dat het Stedelijk Museum van Aarschot een educatief middel bij uitstek is. Het unieke aan een museumles ligt in het direct contact met authentieke voorwerpen.

Het zal zeer boeiend worden, maar minstens even inspannend: het geheel is degelijk gestructureerd en biedt doorleefde informatie, dat maakt de ervaring voor kinderen enorm verrijkend.

Er is veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de didactische middelen. Voor iedere graad van de lagere school staat er een ander thema centraal. Elk spel sluit aan bij de eindtermen.

Het is bovendien belangrijk dat kinderen op een goede manier met het museum kunnen kennismaken. Een aangenaam eerste contact kan het begin zijn van een museumvriendelijke houding.

De leerkracht begeleidt het bezoek samen met de gids. Tijdens de activiteiten "assisteert" de leerkracht de educatief medewerkster die de activiteit coördineert.

De educatieve lessen dienen minstens 2 weken op voorhand gereserveerd te worden op het nummer 016/56 84 51 of via museum@aarschot.be

1ste graad : Over overgrootmoeder

De leerlingen maken kennis met voorwerpen uit het dagelijkse leven in overgrootmoederstijd (eind 19de - begin 20ste eeuw). Het spel wordt gespeeld in duo's. Elk duo krijgt een foto van een voorwerp. Deze foto is de moderne versie van een voorwerp uit die tijd. De voorwerpen van vroeger liggen in houten dozen in enkele museumzalen. De leerlingen maken een knutselwerkje waarmee ze kunnen tonen waarvoor het voorwerp in de doos vroeger werd gebruikt.

  • Duur : 1u30 - enkel op dinsdag
  • Prijs : 0,60 euro/leerling

2de graad : Wonen in de oorlog

Een informatief spel over het leven in Aarschot voor en tijdens Wereldoorlog I en Wereldoorlog II. De bedoeling is het leren ervaren hoe het was in Aarschot te leven tijdens de oorlog. Komen ze zonder kleerscheuren door de oorlog met zijn bombardementen, terreur en verzet ?

  • Duur : 1u30 - enkel op dinsdag
  • Prijs : 0,60 euro/leerling

3de graad : Demerexpo

Vanaf 2016 bezoeken klassen de interactieve Demerexpo aan de hand van opdrachten op een ipad. De klas wordt in groepen gesplitst en de groepjes begeleiden elkaar aan de hand van deze opdrachten doorheen de expo. De kinderen maken een boeiende tocht doorheen het museum waarbij ze informatie opzoeken en verwerken, ze voeren doe-activiteiten uit, ze leren naar elkaar te luisteren en informatie over te brengen.

 

  • Duur : 1u30 - af te spreken bij reservatie
  • Prijs : 2,50 euro/leerling
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.