Zomer van Aarschot

Klaar voor de Zomer van Aarschot?

Ben jij klaar voor de Zomer van Aarschot? De stad en haar partners schoten alvast uit de startblokken om je te verwennen met een goedgevuld zomerprogramma. We gaan er meer dan ooit van genieten nu we na de koude coronatijden, beetje bij beetje naar onze vrijheid terugkeren. We dompelen jong en oud onder in hogere zomerse sferen vol leuke activiteiten. Alle activiteiten worden georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen.

Cristal Open Air
Het startschot van het zomerprogramma werd eigenlijk al gegeven in de openluchttent van Cristal Open Air. Dit is een initiatief van Ives Mergaerts in samenwerking met de Vlaamse Regering en de stad Aarschot. Cristal Open Air biedt plaats aan tal van activiteiten tijdens de zomermaanden tot en met 12 september.

Parkgasten
Ook het cultuurcentrum laat ons sinds 12 juni al proeven van de zomer met het concept Parkgasten. Tussen nu en eind augustus vormt het Stadspark nog een 10-tal keer het decor voor theater-, muziek- en comedyvoorstellingen.

Fonteinen spectaculair
Sinds maart bruist de nieuwe waterpartij op onze Grote Markt. Door de coronamaatregelen kon de opstart helaas niet gepaard gaan met een feestelijke opening. Tal van kinderen speelden en dansten wel al naar hartenlust tussen de nieuwe fonteinen. Op vrijdag 2 juli is het de beurt aan professionals. Vilja duo en Soo Motion van de Aarschotse Soo Mee Beyers brengen er dans- en luchtacrobatie.”

Zomertour langs de deelgemeenten
In juli strijken Jeugdcentrum De Klinker en CC Het Gasthuis neer in elke deelgemeente. Ze pakken uit met een kleurrijke combo van theater, springkastelen en een circusworkshop. Het worden onvergetelijke namiddagen op 3 juli in Gelrode, op 4 juli in Aarschot, op 17 juli in Langdorp op 18 juli in Wolfsdonk en op 31 juli in Rillaar.

Klassiekers op het menu
Op 21 juli, de nationale feestdag, geniet je in het Stadspark voor de zesde keer van het gezellige parkfestival Roots in het Park. Rootstown slaagde er opnieuw in enkele pareltjes uit de (inter)nationale ‘rootscene’ naar Aarschot te halen. De dag voordien, op 20 juli, weerklinkt er dan weer jazzmuziek vanuit ons idyllische Stadspark.

Ook andere traditionele evenementen zoals Fundays, de braderie, Aarschot Zingt, Aarschot Kermis, Fiesta Europa en HAP foodtruckfestival zullen ook deze zomer niet ontbreken.

Sint-Rochusverlichting 
We verlichten onze prachtige stad met sfeervol kaarslicht en bouwen daarmee verder op een traditie van onze voorouders. Sinds de middeleeuwen brandden zij elk jaar op 15 augustus een kaarsje ter ere van Sint-Rochus om de pest buiten te houden. Honderden jaren later keren we ‘back to the roots’. Door de coronacrisis werd het gebaar van een kaarsje branden meer dan ooit weer een teken van hoop voor vele Aarschottenaren. De Lichtekes verbinden ons met elkaar. Daarom roepen we alle inwoners op om op 15 augustus mee te doen. Zorg voor lichtekes in je buurt.”

Grootse evocatie
We sluiten de zomermaand augustus af met een grootse evocatie op 26, 27, 28 en 29 augustus in Gelrode. Na de evocaties Rochus, Bloednacht en De Grecht brengen we dit keer een evocatie over het leven van pastoor Dergent, een eenvoudige parochieherder die in 1914 zijn leven over had voor zijn parochianen. Een pakkende hulde aan een held en martelaar.

Doorlopende activiteiten
Tijdens de zomermaanden kan je ook doorlopend deelnemen aan Aarschot Fietst. Drie verschillende routes leiden je langs de mooiste plekjes van onze deelgemeenten Langdorp, Gelrode en Rillaar. Zo ontdek je ook verborgen parels met de fietszoektocht en wandelzoektocht van de dienst Toerisme en de zomerzoektochten in samenwerking met Gezinssport Vlaanderen.”  


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.