Rondleiding "Loopgraven in Ourodenberg"

Kerkhof Aarschot Tickets
Kerkhof Aarschot Tickets
Gratis: € 0

Dinsdag 18 augustus 1914. Het Belgische leger, meer bepaald het 9de Linieregiment onder leiding van Kapitein Gilson, maakt zich in Ourodenberg klaar om het Duitse leger, dat vanuit Herselt oprukt naar Aarschot, tegen te houden. Dit aan de spoorwegen Aarschot- Antwerpen en Aarschot- Hasselt. Maar ook 600 meter ervoor met wegversperringen en loopgraven langs beide zijden van de Herseltsesteenweg.

Met deze gegevens gaan we op zoek naar overblijfselen van die loopgraven. Na veel zoeken vinden we ze vlak achter het kerkhof van de Ourodenberg, in de tuin van dokter Patrick Verstrepen. Deze zijn ooit terug dichtgesmeten met aarde, maar je ziet nog steeds de mooie aftekeningen in het landschap. We vinden er ook een plaats waar vroeger ‘een wapen’ heeft gestaan. Deze loopgraaf, die op 18 augustus 1914 is uitgegraven met soldatenschubjes, heeft slechts enkele uren dienst gedaan in de Groote Oorlog en is waarschijnlijk vrij vlug door het Belgische leger verlaten, door de overmacht van het Duitse leger. De meeste soldaten hebben zich teruggetrokken tot achter de spoorwegen, tot ook dit niet meer houdbaar was. Meer informatie vind je in boeken en musea.

Na de vondst van deze loopgraven hebben we eerst met metaaldetectors gaan zoeken naar voorwerpen. Allerlei kogels kwamen aan de oppervlakte. Nadien hebben we deze loopgraven gedeeltelijk opengelegd en hebben we verder gezocht naar voorwerpen. Zo kwamen er glazen flessen, stukken van soldatenkacheltjes, kogels en een antitankkogel enz. aan het licht. Deze waren afkomstig van na WOI. Na nieuw onderzoek, kwamen we te weten dat in 1939 diezelfde plaats dienst deed als hoofdkwartier van het Belgische leger. Zodoende konden we de nieuwe voorwerpen een nieuwe plaats geven in een andere tijd dan WOI. Op 2 oktober 1939 komt het hoofdkwartier van het Belgisch leger toe in Aarschot, onder bevel van Luitenant- Generaal Michem. Het wordt gelogeerd in de stad.

Begin 1940 bouwen troepen van de 22e Transmissietroepen (TTR) - 2e Belgisch legerkorps, vier gecamoufleerde schuilplaatsen ten noorden van het kerkhof, afgedekt met plaatijzer en beveiligd met prikkeldraadversperringen. Een telefooncentrale wordt verbonden met het burgernet. Op 14 mei was alles verlaten.

Deze plaats in Aarschot is een overblijfsel van twee wereldoorlogen, waar veel geschiedenis is geschreven, maar waarvan we te weinig weten of terugvinden. Maar het is toch een uniek stuk grond. Van hieruit kunnen we een mooie wandeling maken naar het naastgelegen kerkhof met de gesneuvelde soldaten van 1914 en de martelaren van de burgerbevolking. Verder naar de Witte Molen, waar ook soldaten in een hinderlaag lagen, tot aan de spoorweg, waar het 9de Liniemonument staat. Ondertussen kunnen we verhalen horen over de moorden en de verwoesting van Ourodenberg.

Een stuk privégrond, wat we af en toe mogen bezoeken, maar waar zo veel is gebeurd.

De grond zal zijn geheimen niet prijs geven, de gevonden voorwerpen maken het een beetje goed.

      


Bijeenkomst op de parking achter het kerkhof Ourodenberg (Gijmelstraat!)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.