Julien Libeer

Maurice Ravel

Gasthuiskapel Tickets
BASISPRIJS: € 20 - Kansentarief 24/25: € 4

Ravel, M.: Pavane pour une infante défunte 

Mozart, W.A.: Sonata for Piano No.4 in E-flat major KV282 

Ravel, M.: Jeux d'Eau 

Ravel, M.: Sonatine 

Interval 

Mozart, W.A.: Sonata for piano No.15 in F Major KV494 / KV533 

Ravel, M.: Gaspard de la Nuit 

  

  

In 2025 richt Julien Libeer zich op zowel Mozart als op Ravel. Van beide componisten neemt hij voor Harmonia Mundi een nieuwe CD op waarvan dit program een korte reflectie is. 

  

In dit betoverende programma maken we een reis door de prachtige muzikale werelden van Maurice Ravel en Wolfgang Amadeus Mozart, waarbij we de diverse landschappen van hun composities voor piano verkennen. 

De avond begint met het tijdloze "Pavane pour une infante défunte" (Pavane voor een Overleden Prinses) van Ravel, een stuk dat een gevoel van nostalgie en verlangen oproept door zijn gracieuze melodieën en delicate harmonieën. Geschreven in 1899, weerspiegelt dit stuk Ravel's fascinatie voor het verleden en zijn vermogen om zijn muziek te doordrenken met rijke emotionele diepte. 

Vervolgens duiken we in de klassieke elegantie van Mozart's Sonate voor Piano nr. 4 in Es majeur, K. 282. Geschreven tijdens Mozarts vroege jaren, toont deze sonate zijn meesterschap van vorm en melodie, met zijn sprankelende passages en gracieuze thema's. 

Terugkerend naar het repertoire van Ravel, ontmoeten we de glinsterende watervallen van "Jeux d'Eau" (Water Spelen), een verblindende showcase van virtuositeit en impressionistische kleur. Geïnspireerd door het geluid van water, transporteert dit stuk de luisteraar naar een wereld van vloeibaarheid en reflectie. 

Ravels Sonatine volgt, een werk van exquise vakmanschap en lyriek. Gecomponeerd in het begin van de 20e eeuw, toont deze drie-delige sonate Ravel's vermogen om elementen van classicisme te vermengen met zijn eigen kenmerkende stijl, resulterend in een werk van tijdloze schoonheid. 

Na de pauze keren we terug naar Mozart met zijn Sonate voor Piano nr. 15 in F majeur, K. 494/K. 533. Deze sonate, een van Mozarts latere werken, straalt charme en verfijning uit, met zijn gracieuze melodieën en verfijnde texturen. 

Het programma eindigt met Ravel's virtuoze meesterwerk "Gaspard de la Nuit," een suite van drie stukken geïnspireerd door de poëzie van Aloysius Bertrand. Elk deel van deze suite schildert een levendig muzikaal portret, van de spookachtige schoonheid van "Ondine" tot de vlammende intensiteit van "Scarbo," waarbij Ravel's ongeëvenaarde vaardigheid als componist en pianist wordt tentoongesteld. 

Gedurende dit programma worden we getrakteerd op een boeiende verkenning van twee muzikale reuzen, elk met hun eigen unieke perspectief op het pianorepertoire. Van de tijdloze elegantie van Mozart tot de glinsterende kleuren van Ravel, belooft deze avond een gedenkwaardige reis door de diepten van muzikale expressie te worden. 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.