het gasthuis

culturele site

De gasthuissite werd in 2005 omgevormd tot een culturele site. In de voormalige kraamkliniek vonden de Dienst Toerisme en het Stedelijk Museum onderdak, in het voormalige OCMW-ziekenhuis is nu de bibliotheek terug te vinden. Op de site, in de voormalige kloostergebouwen, het Burgerlijk Gasthuis, de Gasthuiskapel en de oude boerderij bevindt zich cultuurcentrum Het Gasthuis. De infrastructuur omvat o.a. een moderne theaterzaal, tentoonstellingsruimten, vergaderlokalen, cafetaria enz.... Het Aleydistheater is ondergebracht in de oude boerderij.


Het eerste gedeelte van het kloostergebouw met kapel werd opgetrokken in 1655. Tussen 1700-1706 kwamen er 2 vleugels bij en werd de boerderij gebouwd. In 1767 werd in de vleugel langs de Gasthuisstraat de nog bestaande apotheek ingericht. Het Burgerlijk Gasthuis dateert van rond 1840. De O.L.V.-kapel van het Gasthuis, in neogotische stijl, werd in 1998-1999 volledig gerestaureerd. Ze werd gebouwd en ingewijd in 1905 en is ontworpen door Pieter Langerock. De zeven neogotische glasramen zijn ontworpen door de Gentse glazenier Gustave Landon. Hij werd gekenmerkt door zijn geraffineerde tekeningen en zijn hoge technische kwaliteit van uitvoering. In 1926 werd gestart met de neogotische beschildering van de muren. De fresco’s van de kruisweg, samen met twee andere geschilderde taferelen, nl. Sint-Franciscus van Assisi en Sint-Elisabeth van Hongarije, waren van de hand van de Hongaar Gábor Balogh de Bëod.

Wegens het weerkeren van dezelfde decoratieve elementen in het houtsnijwerk van de orgelkast, het koorgestoelte, de preekstoel en de biechtstoelen, is het niet onwaarschijnlijk dat zij uit hetzelfde atelier afkomstig zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Goed voor uw culturele gezondheid.